Trainingsgroepen

Alle leden van De Roersoppers hebben een plaats gekregen in een bepaalde groep waar zij op hun niveau kunnen zwemmen. In principe stroomt ieder kind in, in de zogenaamde minioren-groep. De trainers bepalen vervolgens wanneer iemand overgaat naar de volgende groep. Dit hangt af van je zwemniveau, leeftijd, diploma’s en met welk doel je bij de vereniging komt.

Swimkickers

Iedereen die een A-diploma heeft kan lid worden van de Roersoppers.
Tijdens deze lessen worden op een speelse en plezierige wijze nieuwe zwemtechnieken aangeleerd en bestaande zwemvaardigheden verbeterd. Swimkickers kunnen kennismaken met het wedstrijdzwemmen door deel te nemen aan de Swimkickwedstrijden. Uiteindelijk selecteren de trainers uit deze groep zwemmers voor de jeugdselectie.

Jeugdselectie

Vanuit de Swimkickers selecteren de trainers zwemmers voor de jeugdselectie.
In deze groep vindt verbetering van de wedstrijdslagen, start- en keerpunten plaats. Ook wordt er kennis gemaakt het met ‘trainen’ als voorbereiding op het zwemmen in de selectiegroep. De jeugdselectie-zwemmers nemen deel aan 5 wedstrijden én kunnen daarnaast opgesteld worden voor competitiewedstrijden. De trainers selecteren in deze groep zwemmers voor de selectie-groep. Belangrijk is of de trainer vindt dat je de zwaardere trainingen wel vol kunt houden.

Selectie

Dit zijn de zwemmers die door de trainers geselecteerd zijn vanuit de jeugdselectie naar de selectie.
Deze groep vertegenwoordigt de vereniging in de Districtscompetitie, op kampioenschappen en invitatiewedstrijden. De trainingen worden afgestemd op het wedstrijdschema van het seizoen en zijn te verdelen in techniek-, duur- en sprinttrainingen. Er zal aan minimaal 3 trainingen per week deelgenomen moeten worden om een optimale prestatie te kunnen neerzetten.

Waarom 3 keer trainen in de week ?
Om effect van trainen te krijgen moet je steeds harder en vaker trainen. Iedere training geeft prikkels aan jou af. Om sterker te worden moet je jezelf “overbelasten” zodat je sterker/sneller wordt. Na iedere training herstel je weer en past je lichaam zich aan zodat je beter wordt. Als de tijd tussen de trainingen te lang is dan is het effect van de vorige training al weg. Je prestaties nemen niet toe. Je gaat dan niet vooruit.

Trainen = specifiek.
Dit betekent dat je verbetert wat je traint. Het effect van de trainingen wordt bepaald door je bewegingen tijdens de trainingen, je inzet tijdens de trainingen en het aantal keren dat je traint per week. 

Zoals je ziet in de planning is het belangrijk dat je zoveel mogelijk trainingen aanwezig bent. Iedere training heeft de specifieke aandachtspunten; dus als je bijvoorbeeld nooit op donderdag komt betekent dit dat je altijd de techniektrainingen mist!

Per seizoen zwemmen deze leden 10 tot 12 wedstrijden verdeeld over wedstrijden in competitieverband, bekerwedstrijden, limietwedstrijden en diverse kampioenschappen. Het belangrijkste zijn natuurlijk de competitie wedstrijden waarin we de sterkste ploeg aanwezig willen zien.

Recreatief Jeugdzwemmen

Hier zwemmen jeugdige t.m. 18 jaar. De zwemmers willen graag zwemmen en lichte training instructies uitvoeren, maar doen niet mee aan wedstrijden. Het plezier in het zwemmen staat voorop. De zwemmers kunnen op hun eigen tempo baantjes trekken en lekker gezond bezig zijn. Nieuwsgierig geworden of heb je zin om te beginnen?  Meld je snel aan als lid en samen gaan we kijken hoe we dit gaan invullen. We begeleiden iedereen op zijn eigen niveau en als je in de toekomst wil switchen naar een andere groep dan kan dit altijd. Neem met ons contact op via info@roersoppers.nl en we kunnen je minimaal 2x per week inplannen (op de dinsdag en de zaterdag) om gezellig en zonder verplichtingen te zwemmen!

Masters 1

Hierin zwemmen leden waarop het recreatieve voorop staat.
Er wordt echter wel getraind, maar het accent ligt op het onderhouden of verbeteren van de conditie en het plezier in het zwemmen.

Voor de wat oudere leden bestaat er een mogelijkheid om deel te nemen aan speciale zwemwedstrijden voor masters, waarbij de leeftijdscategorieën telkens met 5 jaar omhoog gaan. Aan deze wedstrijden kan ieder verenigingslid die zich fit genoeg voelt deelnemen.

Masters 2

Voor dames en heren ouder dan 25 jaar hebben wij een zwemuurtje gereserveerd op donderdagavond.
Wilt u iets aan het zwemmen doen dan is dit de ideale mogelijkheid. Iedereen komt aan z’n trekken, of je nu super goed bent of juist uiterst recreatief. Het plezier in het zwemmen staat voorop. Vergist u zich echter niet in het enthousiasme van deze zwemmers. 
Heeft u interesse? Neem dan eens een kijkje op de donderdagavond en laat u informeren over het seniorenzwemmen.

Weten op welke tijden de verschillende groepen trainen? Klik dan hier.
De contributie per groep vind je hier.