2010 is het jaar van ons 40 jarig jubileum! Met het hele jaar door diverse activiteiten voor alle leden van de Roersoppers. Wedstrijd, uitstapje en natuurlijk de niet te vergeten feestavond. Maar 2010 is ook het jaar waarin wij als Roersoppers laten zien wat een topclub wij zijn!

De Limburgse Winterkampioenschappen die in Valkenburg gehouden zouden worden gaan wegens het slechte weer niet door. Dus trainen we hard door om deel te nemen aan de Sprint en Estafette Kampioenschappen in Horst. Met 17 deelnemers nemen we 3 individuele medailles en 2 estafette medailles mee naar huis.

Op 28 maart verschijnen er maar liefst 93 deelnemers aan de start van de jaarlijkse clubkampioenschappen. Deze 93 deelnemers zijn goed voor 162 persoonlijke records, waarbij Ilse Clevers en Remco de Veen algeheel Clubkampioen worden.

De Wedstrijdgroep zwemt in 2010 in de Districtklasse 1 zijn 5 competitiewedstrijden en eindigt op een 10e plaats van de 23 deelnemende verenigingen in dit District. De speedogroep zwemt naast de competitiewedstrijden ook nog 5 Speedo wedstrijden. De snelste speedozwemmers mogen aan het einde van het seizoen deelnemen aan de finales. 8 Roersoppers gaan naar Landgraaf om zich van hun beste kant te laten zien. Koen Wijnands, Robbin Vonk en Amber Thevissen weten hun resultaten te verzilveren in een medaille.

De Minioren en Junioren tot 12 jaar nemen deel aan de Swimkickwedstrijden in Haelen, Echt, Roermond en Melick. Tijdens de 4 wedstrijden worden er niet alleen heel veel persoonlijke records gezwommen maar ook vele medailles behaald.

In mei zijn de Limburgse A-Kampioenschappen. Het hele seizoen is hiervoor getraind en geprobeerd om limieten te halen zodat je kunt deelnemen aan de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Maar liefst 11 deelnemers gingen er namens de Roersoppers naar Kerkrade. In totaal werden er 12 medailles behaald. Het heren estafette team bestaande uit: Remco de Veen, Christiaan Fusers, Willem Jongen en Patrick Creemers verscheen maar liefst 3 keer aan de start en zij wonnen 3 keer een medaille. Tijdens de Limburgse B-Kampioenschappen komen er nog eens 12 deelnemers 32 keer aan de start, zij nemen in totaal 10 medailles mee naar huis!

Het hele jaar 2010 nemen diverse Roersoppers deel aan heel veel wedstrijden. In totaal staan er maar liefst 42 uitslagen = wedstrijden in Splash. Dit betekent dus dat er bijna wekelijks wel ergens in Limburg een prestatie wordt neergezet. Iets waar wij als trainers en bestuur natuurlijk heel trots op zijn!

Helaas sluiten we ons jubileum jaar 2010 niet zo goed af. Niet dat wij als vereniging er iets aan kunnen doen, maar wat is een bloeiende zwemvereniging nu eenmaal zonder een zwembad. Dit nieuws krijgen wij plotseling op 17 december te horen en klinkt ons nog lang en heel negatief in de oren. Iedereen zet zijn of haar schouders eronder en samen gaan we op zoek naar een tijdelijke oplossing. Nu maar hopen dat de gemeente Roerdalen er weer snel voor zorgt dat deze TOP vereniging weer in hun “eigen” bad kan zwemmen.

2011

Vorig sloot ik mijn jaarverslag met de volgende woorden; Nu maar hopen dat de gemeente Roerdalen er weer snel voor zorgt dat deze TOP vereniging weer in hun “eigen” bad kan zwemmen. Dit zullen dan ook de laatste woorden zijn die we uitspreken over de sluiting van het zwembad. Dankzij onze alternatieve zwemlocaties, Roermond en Wessem, kunnen de trainingen in het nieuwe jaar weer van start gaan en kunnen we terugkijken op een succesvol jaar!

De Limburgse Winterkampioenschappen waar we “ongetraind” met 20 zwemmers naar toe gaan leveren ons 5 medailles op! In januari vinden ook de Nederlandse Junioren Kampioenschappen in Terneuzen plaats, hier mogen Koen Wijnands en Serafina Vlijt namens de Roersoppers starten.

Met de Speedo- en Wedstrijdgroep zwemmen we in 2011 in de Districtsklasse 1 onze Competitiewedstrijden en eindigen we na 5 wedstrijden op een verdienstelijke 3e plaats. Even werd nog gehoopt op promotie naar de Landelijke C-klasse maar dit was net een stapje te hoog. Naast de Competitiewedstrijden zwemt de Speedogroep 5 Speedo-wedstrijden. Met aan het einde van het seizoen de Limburgse Finale waaraan 11 Roersoppers mogen deelnemen.

De Minioren en Junioren tot 12 jaar nemen deel aan de Swimkick-wedstrijden in Haelen, Echt en Roermond. Tijdens de 4 wedstrijden zwemmen zij niet alleen heel veel persoonlijke records, maar worden er ook veel medailles mee naar huis genomen.

In mei zijn de Limburgse A-Kampioenschappen met in het eerste weekend 13 Roersoppers aan de start. Er worden 10 persoonlijke medailles gewonnen en 2 medailles door de Heren estafetteploeg met Remco de Veen, Christian Fusers, Willem Jongen en Patrick Creemers. In het tweede weekend komen er nog eens 10 Roersoppers aan de start die 6 persoonlijke medailles winnen.

In juni gaan er 11 Roersoppers naar Hoensbroek voor de Limburgse B-Kampioenschappen, zij nemen in totaal 10 medailles mee naar Melick. Hetzelfde weekend vinden in Dordrecht de Nederlandse Junioren Kampioenschappen plaats, waar Koen Wijnands, Lotte van Haarst en Serafina Vlijt aan de start verschijnen.

Het jaar eindigt met een drukke decembermaand. Het eerste weekend in Eindhoven de Nederlandse Kampioenschappen waar wij als Roersoppers vertegenwoordigd worden door Lotte van Haarst.

Het weekend erna de Clubkampioenschappen van 2011 met 66 deelnemers aan de start. Algeheel clubkampioen: Lotte van Haarst en Patrick Creemers.

Het daarop volgende weekend zijn de Sprint- en Estafette-Kampioenschappen. 7 individuele zwemmers en 8 estafette teams sprinten in Landgraaf om de medailles. Zij behalen in dat weekend 1 persoonlijke medaille en 2 medailles door het jongens estafetteteam met: Koen Wijnands, Robbin Vonk, Daan Zenden en Serve Nelissen.

Het hele jaar 2011 nemen vele Roersoppers deel aan heel veel verschillende wedstrijden.

In totaal staan er maar liefst 50 uitslagen = wedstrijden in Splash. Dit betekent dus dat er bijna wekelijks wel iemand van de Roersoppers ergens in Limburg of verder van huis een prestatie neer zet.

Iets waar wij als trainers en bestuur natuurlijk heel trots op zijn!

Natuurlijk kijken we ook vooruit naar de toekomst, waarbij we moeten constateren dat er een terugloop van het aantal jeugdleden plaats heeft gevonden. Hierdoor wordt onze “selectiekeus” beperkter en vallen er in bepaalde leeftijdscategorieën lege plekken. Met zijn allen zetten we de schouders er onder en blijven we als Roersoppers strijdvaardig. We komen zeker weer op onze weg terug!

2012

2012 stond in het teken van de Olympische Spelen. Waarbij zwemmen voor Nederland een van de belangrijkste sporten met medaillekansen is. De Olympische Spelen zijn echter maar voor weinig zwemmers te bereiken en dan ook nog een medaille winnen in een toptijd, dat is een droom die voor weinigen is weggelegd. Maar op Landelijk en/of op Regionaal niveau zijn er natuurlijk ook prijzen te winnen. Waarbij de Roersoppers regelmatig aan de start verschijnen.

Het afgelopen jaar hebben Serve Nelissen, Koen Wijnands, Daan Wijnands en Lotte van Haarst deel genomen aan diverse Nederlandse Kampioenschappen. Zij mochten zich meten met de TOP van Nederland. En dat is best iets waar je trots op mag zijn.

Op regionaal niveau waren er de Limburgse Winterkampioenschappen; 19 deelnemers winnen 9 medailles in totaal, waarbij Remco de Veen de grootste tijdverbetering behaald door als eerste Roersopper onder de minuut te zwemmen op de 100m vlinderslag. Tijdens Limburgse A-Kampioen-schappen zwemmen 11 Roersoppers in 2 weekenden 8 medailles bij elkaar. De grootste tijdverbetering behaalt Serve Nelissen op de 100m schoolslag. Daarna volgen de Limburgse B-Kampioenschappen waar 20 Roersoppers 29 medailles winnen. Roel Wijnands behaalt de grootste tijdsverbetering op de 100m rugslag. Aan het einde van 2012 vinden de Limburgse Sprint- en Estafettekampioenschappen plaats, de 21 deelnemers nemen 6 medailles mee naar huis. Het estafetteteam met Serve Nelissen, Daan Zenden, Tjeu Gehlen en Roel Wijnands komt 4 keer aan de start en behalen 4x een medaille.

Ook de Masters 20+ en ouder zijn flink aan de weg aan het timmeren. Zij nemen niet alleen deel aan de Nederlandse Kampioenschappen maar gaan zelfs naar Luxemburg om aan Internationale Wedstrijden voor Masters deel te nemen.

De Minioren zijn we in 2012 begonnen met het zogenaamde STERRENPLAN. Met verschillende thema’s ervaren de kinderen hoe leuk en leerzaam zwemmen is. Alle deelnemers krijgen een poster en na het afronden van een thema leggen zij een “examen” af waarbij sterren te verdienen zijn. Die zij op hun eigen poster plakken. De Minioren nemen deel aan de SWIMKICK wedstrijden. Waarbij je medailles kunt winnen. En dat doen deze jongste zwemmers ook, in 4 wedstrijden weten zij samen 34 medailles te winnen.

De wedstrijdzwemmers tot 12 jaar nemen deel aan de Speedowedstrijden. Tijdens deze wedstrijden zwemmen ze alle afstanden en kunnen zich hiermee plaatsen voor de Limburgse Finale of zelfs de Landelijke finale. 6 zwemmers gaan naar de Limburgse Finale, waarbij Daan Wijnands een medaille behaald op de 50m vlinderslag.

Tijdens de competitiewedstrijden leveren de wedstrijd + speedozwemmers een spannende strijd. Met een heel groot team verschijnen we op alle 5 de competitiewedstrijden aan de start. Uiteindelijk eindigen we op een 3e plaats in District 5 en Landelijk op een 12de plaats (van de 80 deelnemende verenigingen). Een prestatie waar de trainers heel trots op zijn.

Op 25 maart worden de clubkampioenschappen gehouden, de 62 deelnemers zwemmen in totaal 93 persoonlijke records. Algeheel Clubkampioen 2012 worden Ilse Clevers en Patrick Creemers. Op 4 november organiseren we voor alle leden van de Roersoppers een Sprintwedstrijd. 37 deelnemers kunnen zelf kiezen uit 25 en/of 50 meter nummers. Dit levert 82 persoonlijke records op.

Het jaar 2012 wordt afgesloten met de Swimmeet in Maastricht. Sabine Klesman weet als eerste Roersopper dame de grens van de minuut te bereiken. De klok stopt op 1.00.36. Zal zij in 2013 deze magische grens halen?

Zoals jullie horen heeft iedere Roersopper op welke manier dan ook, een prestatie geleverd. Niet iedereen kan ik hier met naam en prestatie noemen, dat zou dit verslag nog langer maken…… Maar gelukkig worden alle prestaties ook gepubliceerd op de SITE van de Roersoppers en in het Soppertje. Zo blijft iedereen toch op de hoogte van alle prestaties die door alle Roersoppers geleverd worden.