Voor het nieuwe seizoen 1980-1981 zullen er geen afzonderlijke competities meer gehouden worden voor dames en heren; dit is nu een gemengde groep geworden. Wij komen nu uit in de C-afdeling met onze ploeg.

Op de Limburgse competitie behaalden wij in totaal een 11e plaats.Op de Limburgse aspirant-kampioenschappen waren we ook goed vertegenwoordigd en werden 6 medailles gewonnen: 3x goed, 1x zilver en 2x brons. Vele persoonlijke records werden verbeterd en op deze wedstrijd behaalden 9 van onze zwemmers de limiet voor de Limburgse Kampioenschappen.Voor de eerste keer werden er in Blerick Sprintkampioenschappen gehouden, d.w.z. dat er uitsluitend 50 m nummers worden gezwommen.

Ook wij waren hier aanwezig met 15 zwemmers. De resultaten waren redelijk.De Limburgse Winterkampioenschappen en de Pupillenkampioenschappen werden op 29 en 30 maart in Sittard gehouden. De Roersoppers deden voor de eerste keer hieraan mee met onze pupillen. De meisjes onder 10 jaar werden 4e, de meisjes onder de 12 jaar werden 8e en de jongens onder de 12 jaar behaalden een 6e plaats. De heren-estafetteploeg behaalde de 3e plaats.Op de Limburgse Kampioenschappen kwamen wij 50 keer aan de start.Verschillende medailles werden gewonnen:Janine Dirkx GOUD op de 100m schoolslagRob van Hoorn GOUD op de schoolslagEric Ross GOUD op de vrije slag en tevens de limiet voor de Nederlandse KampioenschappenHarrie Willems GOUD deed ditzelfde en werd eerste bij de jongens onder 10 jaarCharles Bos ZILVER op de 400m wisselslagAnnemarie vd Berg BRONS op de 100m rugslag.

Die zwemmers die niet op de Limburgse konden starten omdat hun tijden nog niet snel genoeg waren, konden het nog proberen op de Limburgse B-kampioenschappen te Swalmen. Ook hier werden weer medailles veroverd: Harrie Willems 1x goud, Eric Ross 2x goud, zilver was er voor Tinneke Taken, Clarine Hofstee, Dorrit Verhoeven en Wim Frenken.
Brons werd veroverd door: Sandy van Wissen, Patrick Ross, Clarine Hofstee, wederom Sandy van Wissen en Michon Schouenberg.

Dit was de laatste wedstrijd waaraan wij hebben deelgenomen voor de vakantie-stop tot 24 augustus. Op 31 augustus zullen wij weer uitkomen op de Parel-trofee te Brunssum.
In de aanwezige archiefstukken hebben we helaas over het jaar 1981 niets over dit jaar terug kunnen vinden.

Ook van het jaar 1982 vonden we in het archief geen wedstrijdinformatie behalve de clubkampioenschappen. Deze inmiddels traditionele clubkampioenschappen werden gehouden op 8 en 15 mei. Er kwamen maar liefst 161 inschrijvingen op het wedstrijdsecretariaat binnen, wat inhield nadat alles was ingedeeld, dat er in totaal 165 starts waren. Er werden weer de nodige PR’s en clubrecords gezwommen. De uiteindelijke algeheel clubkampioenen waren Manon Léger en Charles Bos.Op 25 en 26 juni 1983 werd door onze vereniging deelgenomen aan de Limburgse B-kampioenschappen te Maastricht. Van de 50 ingeschreven deelnemers, goed voor 96 starts, bleven er tenslotte 28 deelnemers over, 7 werden niet aangenomen, 13 maal werd een deelnemer op een onderdeel niet aangenomen maar kon toch op een ander nummer starten. In totaal meldden 15 deelnemers zich af voor deze kampioenschappen, welke in feite voor hen het hoogteput in het zwemseizoen zou moeten zijn!

Diegenen, die wel naar Maastricht zijn geweest, zorgden voor 47 starts, waarvan Roel Hebben, Guido van Hoorn, Yvette Aldenhoff, Esther de Klerk en Ina van Keeken er ieder 3 voor hun rekening namen.Over het algemeen is er goed gezwommen, het verschil tussen ons kleine 25 meter bad en het 50 meter bad in Maastricht is voor sommigen geen beletsel geweest om toch hun persoonlijk record te verbeteren, of om zeer dicht in de buurt van hun 25 meter bad-tijd te blijven. Zeer grote verbeteringen kwamen op naam van Daniël Brugman op de 100m schoolslag, die van 1.57.2 naar 1.53.6 ging, een verbetering van 3,6 seconden. Ook Bart Niesten verbeterde zijn tijd op de schoolslag met niet minder dan 5,5 seconden, van 1.50.3 naar 1.44.8 !! Tot onverwachte verrassingen kwamen Yvette Aldenhoff met een 3e plaats op de 100m vrije slag in 1.14.9 en vooral Stefan Rouwen, die met 1.05.7 op de 100m vrije slag een 1e plaats veroverde.
Verdere ereplaatsen waren er voor Hilde Ickenroth en Arno Schrauwen met ieder een 2e plaats op de 100m schoolslag, Guido van Hoorn 2e op de 100m vrije slag, Wendy Gijsen 3e op de 100m rugslag en Harrie Willems met een 3e plaats op de 100m schoolslag.

In 1983 zijn ook 2 leden van onze vereniging uitgenodigd om de eer van Limburg hoog te houden in wedstrijden tegen andere provincies.
Op 10 en 11 september werd Marco Hormes uitgenodigd voor de Limburgse A-ploeg voor de Euregio-wedstrijd in het Duitse Brühl en op 16 oktober was hij vertegenwoordigd in de Limburgse B-ploeg voor de jaarlijkse 3-kringenontmoeting tegen Noord-Brabant en Zeeland A te Maastricht. Beide malen moest Marco uitkomen op de 100m schoolslag jongens onder de 14 jaar.Charles Bos werd ook uitgenodigd voor de 3-kringenontmoeting op 16 oktober te Maastricht, waar hij een 3e plaats behaalde op de 100m vrije slag achter de Zeeuwse deelnemers en in de wisselslag estafette als slotzwemmers de vrije slag zwom.

Op 4 december werd er door onze vereniging deelgenomen aan het zogenoemde “Jahrgangsabschiedsschwimmen” in Mönchen-Gladbach. Dit was een internationale zwemwedstrijd met clubs uit België, Nederland en Duitsland. Het was een schitterend zwembad, met 8 banen en 50m lang. Ook schenen er lichten door het water heen. De wedstrijd zou aanvankelijk om 14.00 uur beginnen, maar door een tekort aan kamprechters begin hij pas om 14.30 uur. Iedereen schrok op toen er een soort toeter als startsein werd gebruikt, later werd dit verandert in een pistoolschot. Ondanks dit 50m bad werd er in het algemeen goed gezwommen en na 4 uur was de wedstrijd ten einde.

Op 15 januari 1984 werd er in de Speedo competitie een wedstrijd gezwommen in Venray, waar we met 19 zwemmers en zwemsters aan hebben deelgenomen. Naam en plaats van het zwembad waren niet duidelijk doch dit zou ter plaatse makkelijk te vinden zijn. Omstreeks 12.30 uur startten we vanuit Melick met 5 auto’s. De wedstrijd zou om 2 uur beginnen, dus tijd genoeg. Onderweg, op de Midden-Peelweg route, werden we door een sneeuwstorm overvallen, waarbij een snelheid van 40km/uur nauwelijks haalbaar was. In Venray aangekomen bleek iedereen grote problemen te hebben met het vinden van het goede zwembad. Uiteindelijk bleek dat het zwembad in een hal van de Psychiatrische Inrichting was ondergebracht. Wie had daaraan gedacht? Nog juist op tijd vóór het begin van de wedstrijd was iedereen toch aanwezig. Zelfs inzwemmen konden we niet meer. Ondanks al deze tegenslag is er door de Roersoppers zeer goed gezwommen. Diverse persoonlijke records en zelfs een clubrecord (Manon Léger, 100m vlinderslag 1.29.0 sec) waren het resultaat.Omdat de wedstrijd nogal lang duurde (het zwembad bleek 3 banen breed te zijn) was het omstreeks 17.00 -17.30 uur dat de laatsten vermoeid maar tevreden in Melick terug waren.Zoals alle voorgaande jaren, keren in 1985 ook weer de competitiewedstrijden terug voor de startvergunninghouders en de niet-startvergunninghouders. Daar er voor de startvergunninghouders meer competities zijn, hebben zij dus ook meerdere wedstrijden gezwommen. Dit waren er 24 in totaal.

Echte uitschieters hebben we dit seizoen niet gehad. In de landelijke D-competitie en jeugdcompetitie hebben we ons in 1985 kunnen handhaven. Jammer genoeg hebben we de Limburgse A-competitie in de tweede helft van 1985 vaarwel moeten zeggen. Dit in verband met een té overladen programma voor onze wedstrijdgroep.
Op de Limburgse winterkampioenschappen waren we goed voor 13 starts, we konden echter maar één start tot eremetaal omzetten, dit was op de 100m schoolslag dames, waar Janine Dirkx een 3e plaats behaalde.

Begin mei waren er weer de Clubkampioenschappen, algeheel clubkampioen 1985 werd bij de jongens Wim Frenken en bij de meisjes Ina van Keeken.
De Saab-trofee die dit jaar op 11 mei werd gehouden wisten we te winnen.
Op de Limburgse zomerkampioenschappen hadden we 21 starts echter geen eremetaal. Op de Limburgse B-kampioenschappen hadden we 31 starts, hier behaalden we 2xgoud, 2xzilver en 3xbrons. Op de Sprintkampioenschappen startte 6 maal een Roersopper, echter zonder medailles kwam men huiswaarts.

14 december werd er dan nog een onderlinge wedstrijd gehouden om de nog bestaande clubrecords aan flarden te zwemmen, dit gebeurde dan ook maar liefst 12 maal.
Dit jaar hadden we echter een record aantal afmeldingen voor wedstrijden, er was zelfs een wedstrijd waar minder dan de helft van de opgestelde zwemmers aanwezig waren. In de jeugdcompetitie heeft dit tot gevolg gehad dat we nu in 1986 degraderen naar de 5e divisie. Voor de trainers is dit een heel pijnlijke zaak.

Voor de recreatieve groep was er weer de Limburgse D-competitie, hierop komen onze zwemmers goed voor de dag, enkele van deze zijn dan ook al doorgedrongen naar de startvergunninghouders. De Roosendaaltrofee moesten we meegeven naar de andere kant van de Maas namelijk naar RZL uit Haelen, zelf behaalden we de tweede plaats.
Dit jaar werd er voor de recreatieve zwemmers ook de Limburgse Kampioenschappen gehouden. 29 maal legden onze zwemmers een afstand af van 25 of 50 meter, een maal was een Roersopper de snelste en wel Miriam de Louw op de 50m rugslag.

Onze zwemploegen deden het over het algemeen in 1986 niet zo bijzonder. De ploeg in de D-afdeling moest een stapje terug naar de E-competitie.
Bij de F-competitie moesten we wegens gebrek aan voldoende deelnemers (o.a. veel afzeggingen) verstek laten gaan. Jammer !De 4e divisie van de jeugdzwemcompetitie 1985-1986 wordt volgend jaar opgesplitst in een 4e en 5e divisie. De eindplaats van de Roersoppers in deze divisie doet ons in de 5e divisie belanden. In ieder geval is er voor alle belanghebbenden reden genoeg om er in het volgend seizoen weer eens flink tegenaan te gaan, en het verloren terrein terug te winnen. Onze recreatieve zwemmers deden in de regio flink mee.

In het seizoen 1987-1988 werden de landelijke verenigingscompetitie en Jeugdcompetitie voor het laatst apart verzwommen. De competities waarin wij als vereniging De Roersoppers uitkomen zijn:– landelijke verenigingscompetitie, afdeling E– landelijke jeugdcompetitie 5e divisie– Limburgse C competitie.

Na de 1e wedstrijd in de Limburgse C competitie staan de Roersoppers op een mooie 3e plaats van de 8 ploegen. In de Limburgse D competitie voor Niet-startvergunninghouders nemen wij een 6e plaats in van de 14 deelnemende ploegen.

De wedstrijdploeg-startvergunninghouders is in 1988 uitgebreid met 13 meisjes en jongens. De groep startvergunninghouders bestaat momenteel uit 13 meisjes en 20 jongens welke regelmatig wedstrijden zwemmen. Met deze zwemmers/zwemsters worden diverse competities gezwommen, waarbij de te zwemmen afstanden variëren tussen 50m en 200m, met de 100m nummers als meest voorkomend.

Aan de hand van de eindresultaten uit het seizoen 1987-1988 zijn alle deelnemende verenigingen ingedeeld in de nieuwe verenigingscompetitie welke verzwommen wordt over 6 wedstrijden. Naar aanleiding van de behaalde resultaten houdt dit in, dat de wedstrijdploeg van de Roersoppers het komend seizoen uitkomt in de districtscompetitie – 2e afdeling.

Het doel wat wij ons stellen is om over 2 á 3 jaar te promoveren naar een hogere afdeling. Gezien de prestaties van onze jongste startvergunninghouders is dit voorgenomen doel beslist niet te hoog.Op 5 november werd in Roermond de 3e wedstrijd gezwommen van de Speedo-jaargangwedstrijden voor startvergunninghouders. De Roersoppers hadden 19 deelnemers ingeschreven, goed voor 26 starts. Tijdens deze wedstrijd presteerden deze jongens en meisjes het om op alle nummers een persoonlijk record te zwemmen. Voorzover we in de boeken kunnen terugvinden is dit nooit in de korte geschiedenis van De Roersoppers voorgekomen. Een waarlijk unieke prestatie van Ralph Braun, Anke Cox, Bianca Lamers, Sue op de Kamp, Janine Küppers, Marco Slangen, Iloy Goossen, Steffanie Nelissen, Peggy Braun, Karin van Bommel, Kim Janssen, Marleen Schmitz, Maud Bos, Harris van den Woudenberg, Sjors Smeets, Joffrey Kemp, Ruud van Gorp, Céleste Meys en Alexander van Deursen.De clubkampioenschappen werden gehouden op 3 en 11 december. Algeheel clubkampioen mochten zich dit jaar noemen: Janine Küppers en Iloy Goossen.

In 1989 waren er 8 speedowedstrijden, waarvan de eerste 4 nog van het seizoen 1988/1989 waren. Bij deze 4 behaalden we 1xgoud en 3xbrons.
De eerste 4 wedstrijden van seizoen 1989/1990 werden ook gezwommen. Hier behaalden we 8xgoud, 4xzilver en 5xbrons.

Op de landelijke-speedo lijst stonden 4 tijden genoteerd van 2 Roersopper-zwemmers nl. Iloy Goossen op de 100m rugslag (18e) en Maud Bos op de 100m schoolslag (5e), 50m vlinderslag (9e) en op de 100m vrije slag (15e).

Begin 1989 zwommen we de laatste 3 competitiewedstrijden van seizoen 1988/1989: totaal werden we toen 28ste.Daar wij zeer veel kilometers moesten maken naar de desbetreffende zwembaden waren onze zwemmers niet meer optimaal gemotiveerd. Dit blijkt wel uit het resultaat van de eerste 3 wedstrijden van seizoen 1989/1990. Hier stegen we maar liefst van een 28ste plaats naar een 17e plaats. Veel lof dus voor onze zwemmers.